Zdravlje i lepota

Iz ovoga možete zaključiti da su vam oči u opasnosti

Bol, crvenilo, svrab. Saznajte najbrži način da utvrdite trebate li ozbiljno zabrinuti zbog očne infekcije koja vas muči. Ako imate dijete iz vrtića, vjerojatno vam je poznat termin “ružičasto oko”. Riječ je o virusnom konjuktivitisu, najrasprostranjenijoj infektivnoj infekciji oka koja se u većini slučajeva spontano oporavi nakon nekog vremena. Međutim, postoje i vrste očnih infekcija koje mogu uzrokovati trajno oštećenje i zahtijevati trenutnu medicinsku intervenciju.

Konjuktivitis (ružičasto oko) je upalno stanje, odnosno infekcija očne spojnice (konjunktiva) – prozračna membrana koja oblaže bijelo oko. U većini slučajeva riječ je o virusnoj infekciji koja se spontano oporavi nakon nekog vremena. Ako se radi o bakterijskoj infekciji, vaš liječnik će vam propisati antibiotske kapi za oči.

Upala kapka (blefaritis) može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Iako ne utječe na vid, to može biti prilično neugodno stanje.

Iris (upala šarenice) može biti akutna i hronična. Akutni iritis može se spontano povući za nekoliko tjedana, a sa terapijom je i brži.

Hronični iritis može biti prisutan mjesecima ili godinama prije oporavka jer ne reagira isto toliko na terapiju kao akutni. Prati je i veći rizik od teškog oštećenja vida.

Keratitis je infekcija rožnice, prozirna zaštitna obloga zjenice i irisa. Zarazni keratitis može uzrokovati bakterije, virusi, paraziti i gljivice. Ako se ne liječi, može uzrokovati trajno oštećenje vida.