38-ogodišnjak je počeo da oseća bol u licu. Kada su mu saopštili dijagnozu, srušio mu se ceo svet

Tim Mekgret je mladić koji je 38 godina živeo u Mičigenu, u SAD-u.Jednog dana, rešio je da poseti lekara, kako bi proverio zašto ga boli lice. Nije ni slutio da će lekari proveravati medicinske enciklopedije, tražeći u rubrikama sa najgorim mogućim scenarijima. Nakon dijagnoze sarkoma, malignog tumora mekog tkiva, Timu je porastao tumor na licu.

Tumor je bio smešten na oku, zahvatio je obraz, polovinu usta, što je za posledicu imalo gubitak vida i zuba, ali i nepokretnost. Nakon beskrajnih ispitivanja i konsultacija sa lekarima širom sveta, tumor je konačno uklonjen. Međutim, lekati nisu mogli da rekonstruišu njegovu kožu, ostavljajući njegovo lice otvorenim više od godinu dana. Njegovo telo je odbijalo da primi bilo koju transplantaciju tkiva.

Mekgret je proveo gotovo godinu dana sa licen bez kože, sve dok se nije pojavio Konkrit Čaijasate, vodeći svetski hirurk u ovoj oblasti. Hirurg nije mogao da veruje da je Tim ostao bez pola lica tokom operacije uklanjanja tumora. Međutim, ovaj lekar je ipak doneo nadu u Timov život.

Hirurg je izveo zahvat tako što je skinuo deo kože i mišićnog tkiva sa njegovih nogu, kako bi ga presadio na lice.

Rekonstruisao mi je lice koristeći kožu i mišićno tkivo moje leve noge i leve podlaktice. Od momenta kada nisam mogao da pijem tečnost, da unosim hranu kroz moja usta, ili da izgovaram reči, kvalitet mog života se značajno popravio.

Dok se oporavlja od ove teške operacije, Tim skuplja snagu za naredne operacije, koje će mu krajem 2018. godine možda omogućiti da normalno jede i pije.

Ljudima poručuje da ne gube snagu i nadu, kao i da najgora moguća scenarija ipak ne moraju da se završe tragično.

Njegova snaga i volja za životom inspirišu ljude širom sveta da ne odustanu od borbe.

Izvor: Likemag.com

Leave a Reply