VIDEO- Ako pronađete ovu stonogu u vašoj kući, nikako je ne ubijajte: Sve će vam biti mnogo jasnije poslije ovoga teksta i videa

Mnogi ljudi, a pogotovo žene ne uživaju pretjerano da budu u prisustvu buba, komaraca, paukova stonoga, gusjenica, mrava i ostalih, mali bića i ineskata koja gamižu i gmižu. Ova vrsta fobioje, odnosno straha od insekata se zove etnomofobija, i prema nekim istraživanjima, više od 60% stanovništva planete zemlje ima barem neki strah, od neke vrste insekata.

Sa toplijim danima dolazi i do prave najezde insekata, a uglavnom i h i na odmoru i kod kuće nalazimo po kupatilima ili u podrumima.

Ako slučajno u svojoj kući naletite na ovu vrstu stonoge, prije nego li zamahnete nečim da je ubijete, dobro razmislite o tom postupku jer je ova stonoga veoma korisna, i zato je njeno ubijanje posljednja stvar koju treba da uradite.

Niko ne voli da mu ovakva bića gmižu po kući, ali ova stonoga je korisna iz razloga da uništava sve ostale bube po kući.

One traže vlažna mjesta u kući i sa tih mjesta vrebaju svoj plijen, a najviše vole bubašvabe, termite, paukove, ali nemaju problem da uništavaju sve što gmiže po kući.

Ove stonoge uništavaju ostale bube tako što su izuzetne brze, a dvije prednje nožice im služe kao kandže kojima grabe plijen i koje sadrže i otrov čime ubijaju druge bube. Ne brinite otrov nije opasan za ljude i djecu dok za bube je smrtonosan. Ujedno ove stonoge imaju veoma brz metabolizam pa su dosta često gladne, i uvijek su u potrazi za novim plijenom.

Na ovome videu naučite još nešto o ovim stonogama i o njihovoj korisnosti u kući.

Leave a Reply