ANTARKTIK JE PUKAO I POJAVIO SE SVET KOJI NIJE VIĐEN 120.000 GODINA…

Jedan tim naučnika je odlučio da se uputi ka Antarktiku, kako bi istražio područje koje je ledom prekriveno najmanje deset hiljada godina, a onda se desilo odjednom veliko čudo. Ledena ploča A68 se odlomila odjednom od grebena koji je nazvan Larsen C, to se desilo prošle godine u julu, a tada je otkriven i vodeni svijet, kojeg naučnici nikada nisu prije toga proučavali.

Saznanje koje je naučnicima pružilo da se mogu bolje upoznati sa ovim ekosistemom, i on obuhvata oko šest hiljada kvadratnih metara, a skriven je bio najmanje 120 hiljada godina.

Ništa o tome niko ne zna, ekosistem koji je pokriven ledom debljine i to nekoliko stotina metara. Ketrin Lins je biologinja koja je angažovana da radi na ovom istraživanju. Njoj je bitno da stigne tamo, prije nego li se dese neke promjene, pošto inače i sunčeva svjetlost prelama kroz vodu. To može da utiče na sve vrste koje su počele da se kolonišu.

Ovdje je skup ljudi koji imaju različite naučne vještine, oni su tu kako bi sakupili što više informacija u ovom kratkom vremenskom periodu, i jako je uzbudljivo, rekao je jedan biolog. Svoju bazu će da napusti Tim koji se nalazi na Foklanskim ostrvima, on je tamo proveo i tri sedmice, jer je istraživao na jednom brodu.

U ovome moramo da budemo odvažni, izjavio je Dejvod Vogan, čuveni profesor. Mnogo leda ima na ovom području, ali je jako važno otriće za ovu nauku, a upravo će svoj tim odvesti tamo gdje oni trebaju da budu.

Da li imate nešto reći?

Leave a Reply