– I kad smo stigli pred sami manastir, kod vode, moja devojčica progovori: “Mama, daj mi vode da pijem!” – svedočila je majka bolesne devojčice

U manastir Ostrog dolaze vernici svih religija iz različitih krajeva sveta, u potrazi za spasom i izlečenjem. Zato ovaj manastir i spada u naposećenije na Balkanu, a o ispovestima ljudi koji su se vraćali sa vertikalne litice, uvek se priča i diskutuje.

Tako su se na sajtu Svetosavlje pojavile beleške o čudima koja su se dogodila upravo na ovom mestu, među kojima su i podaci o izlečenju devojčice Nepe iz Ulcinja koja je imala probleme sa govorom. Iako je slučaj zabeležen 1964. godine, on još uvek privlači pažnju.

“Pod datumom 16/29. oktobar 1964. manastirski letopisac zapisuje svedočanstvo gospođe Stanke Kason iz Ulcinja, koja je sa svojom kćerkom Nepom toga dana ponovo došla na poklonjenje Svecu u Ostrog:

– Moja ćerka Nepa, pre sedam godina se razbolela i nije mogla da govori za pet i po godina. Za to vreme vodila sam je svugde po bolnicama i lekarima kroz Jugoslaviju i nigde nije bilo leka ni pomoći za moje dete. Kada sam videla da lekari ne mogu da joj pomognu, ja se rešim i malu povedem u manastir Ostrog prošle 1963. godine, da se pomolim Bogu i Svetom Vasiliju, da joj pomognu i meni, sirotoj majci, koja se sa njom mučim, vodeći je po bolnicama.

I, slava Bogu i Svetom Vasiliju, prošle godine pred Đurđev-dan dovedem svoju devojčicu Nepu kod Svetog Vasilija u Gornji manastir. I kad smo stigli pred sami manastir, kod vode, moja devojčica progovori: “Mama, daj mi vode da pijem!”

Ja, preradosna od čuda šta se dogodilo sa mojom devojčicom pa mi progovori posle pet i po godina, od radosti sam suze pustila, blagodarila Bogu i velikom Čudotvorcu, Svetom Vasiliju Ostroškom, što se smilovaše na moju devojčicu i mene.

Dadnem maloj vode da pije i pođemo u crkvu da pristupimo Svetom Vasiliju i da mu se zahvalim na pomoći. Tada sam sa svojom ćerkom prekonačila u Gornjem manastiru i sutradan smo radosne pošle svojoj kući.

Evo me, slava Bogu i Svetom Vasiliju, na milosti koju nam je podario. I vazda kad budem mogla, doći ću da se molim svome velikom zaštitniku Svetom Vasiliju.”

Izvor:(Telegraf.rs)

Leave a Reply