DRŽAVA PRETERALA: Vozači besni kao nikad! U Srbiji se tehnički pada zbog neprihvatljivih razloga

Novi izdaci za vozače u Srbiji. Od 5. jula vlasnici vozila starijih od 15 godina moraće dva puta godišnje da idu na tehnički pregled. Ove kontrole neće biti samo formalnost, jer se uvode rigorozni uslovi i za vlasnike servisa, te se u javnosti spominje da će ta redovna tehnička provera, ubuduće koštati najmanje 30 evra.

Svako vozilo, pre registracije, moraće u neku od ovakvih radionica. Uz detaljan pregled tu će ga po novom čekati i i fotografisanje. Napukla šoferšajbna ili već pet odsto korozije na limariji, biće dovoljni da majstori kontrolori ne izdaju potvrdu o ispravnosti. Kontrola će najviše koštati one sa najjeftinijim vozilima. Naime, automobile starije od 15 godina majstori će pregledati dva puta godišnje.

„Od limarije svetala, guma, kočnica, letvi volana, trapova amortizera, do detalja koji su na instrument tabli, da li sva svetla rade, da li su pokazivači, tj migavci ispravni, ceo auto se proverava detaljno. Mi smo još od osnivanja ugradili kamere, tako da će postojati i ceo snimak pregleda“, kaže majstor kontrolor Jovan Vanevski.

Stariji automobili neće proći pregled ni ukoliko nemaju katalizator koji reguliše izduvne gasove.

Neki od razloga koji baš i nisu realni:

Danas na tehnickom sam bio neispravan zato sto su mi nspred „205 45“, a pozadi 215 40 gume, jedna guma je imala mehanicko ostecenje(sa strane malo parcence odkinuto),na inst tabli ne sme da svetli ni jedna greska,ne sme da ima ostecenja na limariji(prag mi je bio malo ulubljen),retrovizor je napukao malo sa spoljnje strane(plastika,ne staklo),takodje ne moze…

Danas sam bio na tehnickom pregledu i vracen sam sa istog. I to radi banalne stvari. Posle detaljnog pregleda auta,merenja izduvnih gasova,pregleda kocnica,trapova,prisustvo katalizatora itd…

Auto je skroz bio ispravan i rekao sam sebi to je to gotovo je. Medjutim rekose mi na tehnickom podigni haubu.

Ok, ja podignem i vide da mi nisu fabricke instalacije za ksenon sijalice nego kineske. Pre nego sto nastavim dalju pricu zelim da napomenem da moj auto ima sociva,da su farovi pravilno nastelovani. Da nikog nisam zaslepljivao u saobracaju ikada. Da mi niko nije blicao,da je snop svetla uvek bacao svetlost tamo gde treba.

Da li je normalno da budem poslat natrag samo zbog par zica koje napajaju strujom dve sijalice. Jos jedna napomena sijalice su imale snagu onoliku koliku zakon dozvoljava. Znaci nista preko ili ispod. Mene zanima kako ja to moj auto ne ispunjava kriterijume da je bezbedan za saobracaj?

Kako to da ja pripadam istoj grupi ljudi koji postavljaju razne led i ksenon sijalice u farove bez sociva i zaslepljuju sve zivo? Ne krivim ja ljude koji rade na tehnickom pregledu,oni rade svoj posao i ono sto im se kaze. Krivim narod koji nije medju nama koji smo se pobunili i uzdigli tih dana na blokadi,usprotivio i podrzao nas. Vec naprotiv ja sam slusao kritike na moj racun,ko meni daje za pravo da blokiram saobracaj? Da time necu nista postici i slicno. Kad ih ja pitam a kakvi su njihovi zivoti,dobijam odgovor da ni oni nisu srecni i da ne zele jos da izlaze na ulice da se bune jer nisu jos toliko zastranili u govna da izvinete. E pa draga gospodo nadam se iz dubine duse da ce i vas kao sto su mene zbog najobicnije gluposti poslali natrag kuci i vas poslati. I to da vas salju ako treba 100 puta. Pa da vidim da li ce vam doci iz guzice u glavu. Da li cete i tad da cutite. Jer da smo se pobunili svi zajedno,da smo svi bili slozni tad za gorivo.

Do ovoga sa tehnickim ne bi doslo jer bi znali da bi smo se opet pobunili i da ne bi imali kud. Sad izvol’te kupajte se u ova govna oko tehnickog. Jos nesto,zeleo bih da se poostre kriterijumi za tehnicki pregled. Da svaki auto koji ima mnogo predjenih kilometara ne dva nego tri puta ide na tehnicki. Malo je dva. Da svaki auto koji ima preko pola rezervoara goriva ne prodje tehnicki jer to utice na tezinu auta, a samim tim i na njegove karakteristike a to znaci da nije bezbedan. Izvinjavam se na ovako dugackom tekstu. Svako dobro!

Leave a Reply