Kako najlakše ostaviti cigarete! Ovo je najbolji i najprirodniji lek! Uštedite vaš novac!

Mladi bračni par Stanimir i Dragana Lukić pokazao je da je moguće pobediti pušenje. Sve je krenulo naizgled nenadano i u prvi mah bezazleno. Cigareta po cigareta sa prijateljima uz kafu i – problem zavisnosti se pojavio i bivao sve ozbiljniji. Stanimir (41) je 15 godina bio aktivan pušač, a njegova supruga Dragana (29) šest.

Lukići su za upornost dobili i priznanje od ministarke zdravlje Slavice Đukić Dejanović

– Nismo mogli sami da se odupremo neprijatnom i nezdravom nagonu za pušenjem, tako da smo pronašli Centar za odvikavanje od pušenja i odmah se prijavili – kaže Stanimir Lukić.

Pre odlaska u Centar mučili su ih klasični problemi i tegobe karakteristične za sve pušače – kašalj, glavobolja, smanjena kondicija i neprijatni mirisi.

– Znala sam za sve simptome, i baš zbog toga sam htela da ostavim pušenje, ali sam se uvek vraćala lošoj navici – dodaje Stanimirova supruga, Dragana.

Proces odvikavanja predstavlja tešku svakodnevnicu svakog pasioniranog pušača. Ovaj mladi bračni par ne konzumira cigarete već pet meseci ali da bi se smatralo da su postali nepušači moraju istrajati u toj borbi godinu dana.

Prvih desetak dana predstavljaju najkritičniji period u lečenju. Terapija medikamentima traje četiri do pet nedelja uz pravilan unos tečnosti. Nakon prestaka uzimanja lekova prelazi se na psihološko savetovanje – kaže Dragana.

U Centru su spoznali loše strane pušenja i dobili prekopotrebnu podršku svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Doktorka nam je odredila terapiju i svakodnevno nam pruža podstrek da uspemo. Iz brošura koje nam je pripremila mogli smo detaljno da se informišemo o lečenju. Preko telefona smo u kontaktu sa njom jednom dnevno, kontrole su jednom mesečno i u svakom trenutku možemo da joj se obratimo ukoliko imamo krizu ili bilo koje pitanje, a takođe i ona može dodatno da nas posavetuje – kaže Dragana.

Nema dilemu kad je u pitanju poruka za sve koji žele da ostave pušenje.

– Kad se bolje pogleda kriza nije toliko jaka i strašna. Ako se želja za cigaretom potisne i prebrodi neće biti tegoba, i mislim da ne trebaju da oklevaju svi oni koji imaju ovaj problem nego da potraže savet u Centru – zaključuje Dragana.

Leave a Reply