SRBIJA U ŠOKU! VEĆINA SRBA OVO RADI! MINISTARSTVO DONELO NOVI ZAKON KOJI ĆE VAS KOŠTATI MILIONE!

Vlada Srbije formiraće savet za srpski jezik čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma.

Savet će imati devet članova koji će se, paralelno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika starati o normiranju, negovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma.

„Novosti“ saznaju da su to novine koje je Ministarstvo kulture predložilo Vladi Srbije, a koje bi trebalo da se primene izmenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

Nedavno je ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio da je predlog upućen Vladi Srbije i da će on uskoro ući u redovnu proceduru, ali i da očekuje polemiku povodom izmena ovog zakona.

Članove saveta za srpski jezik imenovaće Vlada Srbije, a izveštaj o radu podnosiće Skupštini najmanje jednom godišnje.

Pet članova će predlagati odbor za standardizaciju srpskog jezika, a četiri ministarstva za kulturu i prosvetu.

„Savet analizira i daje mišljenje o stanju službenog jezika i matičnog pisma u Republici Srbiji i na srpskom jezičkom području, daje sugestije u kreiranju i sprovođenju jezicke politike, daje predloge za razvoj i unapređenje stanja službenog jezika i matičnog pisma“, navodi se u dokumentu u koji su „Novosti“ imale uvid.

Obaveza Saveta biće i da daje sugestije i predloge za uređenje drugih pitanja u oblasti službenog jezika i matičnog pisma, kao i međuresorne saradnje.

Propisano je da Savet bude formiran šest meseci nakon usvajanja izmenjenog zakona, navodi list.

Celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave moraće da bude na srpskom jeziku, ćirilicom.

Isto važi i za obrazovne i naučne ustanove i medije čiji je osnivač država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.

Izvor: Kurir.rs

Leave a Reply