MNOGI KLINCI SU NEKADA VOZILI OVU STVAR: DA LI VI ZNATE KAKO SE OVO ZOVE I ČEMU JE SLUŽILO?

Vremena su se u mnogome promijenila pa je nepobitna činjenica da su djeca nekada ranije puno više vremena provodila vani nego što to čine danas. Svi se sjećamo da smo kući odlazili samo onda kada bi to naši roditelji od nas zahtijevali.

Mnogi su igrali različite društvene igre poput žmire, klikera i mnogih drugih društvenih igara. Moderna čuda tehnologije su tek bila u svoji mzačecima tako da niko nije ni razmišlajo o njima jer se nisu mogla tako lako nabaviti pa ih samim time nije ni bilo u običnim radničkim domovima.

Kao klinci svi smo pravili sanke, skije od plastike, takozvane sličure ali i jednu od najgenijalnijh stvari iz djetinjstva a to jetrokolica ili troka.
Naime, malo starije generacije se sjećaju trokolice koja se pravila od kuglagera koji su služili kao točkovi dok je kao postolje služila drvena ploča. Naime, za vožnju trokolicom bila su potrebna tri kuglagera pa je zbog toga i ovo vozilo dobilo naziv trokolica.
Trokolica je funkcionisala tako što bi onaj ko ju je imao sjeo na nju a zatim se s njom spuštao niz neku nizbrdicu.

Iako se radi o zaista primitivnom vozilu, mnoga djetinjstva su bila uljepšana ovim primitivnim oblikom vozila koje je mnogima pružalo neviđene radosti. Nekada bicikla, romobili, skuteri, skejtbordi nisu bili ni na mapi prisutni ili su bili jako skupi pa je trokolica pružala neviđenu zabavu klincima koji su rasli u nekim drugim vrmenima kada sve današnje stvari i pomagala nisu bila dostupna na svakom koraku. Da li se vi sjećate ovog prevoznog sredstva?

Izvor: dobardan.info

Leave a Reply