Novi skandal na beogradskoj televiziji, strašna provokacija upućena Bošnjacima: Pa dokle više…?

Buru reakcija u BiH izazvale su vijesti Prve TV u Srbiji, u kojima je objavljen prilog o tome kako se navodno reazgraničenjem između Srbije i Albanije, želi ispuniti želja Bošnjaka da se ostvari takozvana “zelena transverzala”.

Voditeljica: I cjelovito Kosovo, i jug Srbije, i Sandžak. Šta je rešenje pitalice? Pa “Zelena transverzala?”

Dio je ovo priloga središnje informativne emisije Prve TV u Srbiji koji je objavljen sinoć da gdje je prikazan grafički prikaz o tome kako bi se navodno reazgraničenjem između Srbije i Albanije, otvorila mogućnost da se ostvari navodna želja Bošnjaka na Balkanu o ujedinjenu – takozvana “zelena transverzala”.

Kažu, i dvorana Zetra zapravo je skraćenica od Zelena transverzala.

Na reakcije nije trebalo čekati dugo. Pojedini političari tvrde, ništa nije slučajno.

“Zelena transferzala je rječnik, direktno posuđen iz “Miloševićevih medija” krajem 80-ih i početkom 90-ih . Tada je služila da dehumanizira uglavnom bosanske muslimane… Ali nemojte se zavaravati, tri sedmice prije toga, HDZ BiH je upotrijebio iste riječi tri sedmice prije toga, i to da opiše muslimansko stanovništvo od Konjica do Stoca”, kaže Emir Suljagić, Građanski savez.

Spomenuta riječ zelena transferzala proizvela je i brojne reakcije na društvenim mrežama.

Zastupnik u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević prilog ocjenjuje sramnim i tendencioznim, dok se neki objavom zapaljene Zetre iz 92. pitaju da li su na ovu transferzalu mislile kolege iz susjedne Srbije – prenosi N1.

Leave a Reply