Vag*nalni MIRIS ukazuje na neke bolesti: Postoji 5 tipičnih na koje MORATE obratiti pažnju!

Miris zdrave va*ine zapravo ne postoji i to je sasvim prirodno.

Prema istraživanjima koja su objavljena u Njujork tajmsu, muškarci su najviše zabrinuti veličinom svog pen*sa dok žene brine miris njihove vag*ne.

Istina je da miris zdrave vag*ne zapravo ne postoji i to je sasvim prirodno.

“Svaka žena ima svoj prirodni miris i svaka je osetljivija na njega, a najverovatnije niko drugi ne može da ga oseti u toj meri.”, objasnila je Dr Vanesa Kulins, potpredsednica organizacije “Planned Parenthood”. Mnoge žene opisaće miris zdrave vag*ne kao miris mošusa ali uprkos svim očekivanjima, vag*na ne može da miriše “poput ruže”. Takođe, zdrava vag*na ne miriše ni poput ribe.

Na sledećih 5 vrsta mirisa trebalo bi obratiti pažnju:

Miris ribe

 

  • Mogući uzrok: Bakterijska vaginoza
  • Terapija: Antibiotici

 

Dr Kulins tvrdi: “Postoje razne vrste bakterija koje se stvaraju u vag*ni. Takve bakterije normalna su pojava i održavaju vag*nu zdravom. Bakterijska vaginoza nastaje zbog narušenog balansa različitih bakterija. Ponekad bakterijska vaginoza nema simptome, a ponekad izaziva simptome poput gustog iscetka bele ili sivkaste boje, jak miris poput ribe (posebno nakon se*sa illi pranja sapunom) i svrbež.”

 

Miris hleba ili piva

 

  • Mogući uzrok: Gljivična infekcija
  • Terapija: Kreme protiv gljivica

Dr Nikolet ističe da gljivične infekcije nastaju zbog prekomernog rasta candida gljivice. Većina ljudi ima male količine gljivica u ustima i crevima. Zdrave žene imaju gljivice u vag*ni, ali ponekad se broj gljivica poveća i uzrokuje gljivičnu infekciju. Iscedak izgleda poput sira i primetićeš ga u vag*ni i na njenom području.

Miris kiselosti i ustajalosti

 

  • Mogući uzrok: Trihomonas
  • Terapija: Antibiotici

 

Možda si čula za trihomonas, ali nisi sigurna što znači. Trihomonas je jedan od najčešćih uzroka vaginitisa, a uzrok infekcije je protozoa Trichomonas vaginalis – mikroskopski vidljiv jednostanični organizam koji se prenosi tokom se*sualnih odnosa i može uzrokovati iscedak s neprijatnim mirisom.

Miris crvenog ili belog luka

 

  • Mogući uzrok: Prirodni telesni miris
  • Terapija: Tuširanje

“Ako pojedeš mnogo belog ili crvenog luka, možeš izlučiti njihov miris putem urina, ali i tvoj vaginalni iscedak može promeniti miris. Neprijatan miris može se izgubiti kroz 24-48 sati od jedenja luka. Takođe, ponekad se miris iz an*sa ili uretre može zameniti mirisom vag*ne zato je važno istuširati se i intimne delove oprati sapunom.”, ističe dr Nikolet.

Miris trulog mesa

 

  • Mogući uzrok: Zaboravljeni tampon
  • Terapija: Hitan odlazak kod doktora

 

Ako si zaboravila da izvadiš tampon nekoliko dana, miris tvoje vag*ne biće izrazito neprijatan i odmah bi trebalo da potražiš lekara kako bi se tampon uklonio i kako bi se ustanovilo da li ti je potrebna dalja terapija.

 

IZVOR:  (Espreso.rs/Zdravakrava.24sata.hr)

Leave a Reply