ZABORAVLJENA LICA PROŠLOSTI: Zastrašujuće fotografije žena iz viktorijanske ludnice

Žene koje pate od stresa, postporođajne depresije i anksioznosti bile su zatvarane u ludnicu u vreme kada su ove slike napravljene

To je bilo vreme kada su žene koje su se bunile protiv Viktorijanskih zakona bile proglažene ludim i bačene u ludnicu od strane dominantnog muža ili oca. Ove zastrašujuće portrete napravio je doktor Hju Velč Dajmond između 1848. i 1858. godine kako bi ljudi imali uvid u potresne živote ovih žena koje su prisiljene da žive u “Safolk” mentalnoj instituciji za seljake.

 

Doktor Dajmond je postao ubeđen da je mogao da da dijagnozu duševne bolesti pacijenta samo na osnovu fotografskih portreta. On je i rekao: “Nakon što pacijent vidi svoj portret i razgovaramo o tome, to je prvi korak u oporavku pacijenta.”

 

Žene koje pate od stresa, postporođajne depresije i anksioznosti bile su zatvarane u ludnicu u vreme kada su ove slike napravljene. Tamo su bile podvrgnute “moralnom tretmanu” gde su im se obraćali kao “deci, a ne kao životinjama”.

 

foto: news dog media
FOTO: NEWS DOG MEDIA

Ovi zastrašujući portreti uslikani su od strane doktora Hjua Velča Dajmonda između 1848. i 1858. godine koji je ljudima dao bolji uvid u živote ovih žena.

 

 foto news dog media
FOTO NEWS DOG MEDIA

Malo se zna o ovim ugroženim ženama, osim da su bile pacijenti iz ruralnih sredina.

 

 

 

 

 

Žene koje su patile od stresa, postporođajne depresije i anksioznosti bile bi zatvorene u ludnicu.

 

foto news dog media
FOTO NEWS DOG MEDIA

Doktor Dajmond bio je ekspert za lečenje pacijenata sa mentalnim problemima.

 

foto news dog media
FOTO NEWS DOG MEDIA

Neke od žena na fotografijama su obučene u finu odeću(levo), uprkos tome što dolaze iz siromašnijih sredina.

 

(Dejli Mejl)

 

Autor: EPK

 

Leave a Reply