Ma šta je bre ovo: Lekari su mu presadili lice sa 1eševa, a njegov izgled ostavio je sve u šoku! (FOTO)

Kanađanin je povređen 2011. tokom lova

Sedam godina Moris Desjardins živeo je u mukotrpnom bolu nakon što mu je lice potpuno izobličeno u nesreći tokom lova. Sa 65 godina postao je najstarija osoba s transplantacijom lica, zbog čega ponovo može obavljati jednostavne aktivnosti poput žvakanja hrane, piše The National Post.

Kanađanin je povređen 2011. tokom lova, a nesreća mu je oštetila facijalni živac, mišiće i kosti. Tim koji je uključivao devet hirurga i stotinak drugog medicinskog osoblja na čelu s dr. Danielom Borsukom u bolnici u Montrealu neverovatnu operaciju obavljao je 30 sati.

Priprema je trajala pet godina, tokom koje je Borsukov tim vježbao i čekao odgovarajućeg donatora kako bi mogli presaditi lice s jedne osobe na drugu. Operacija je obavljena u maju, ali bolnica je objavila detalje u sredu.

“Ova delikatna operacija rezultat je godina pažljivog rada neverovatne ekipe, neverovatne hrabrosti i saradnje pacijenta i njegove porodice”, rekao je Borsuk na konferenciji za medije. Kako bi izveli kompleksnu proceduru, jedna grupa hirurga uklonila je lice s nedavno preminulog donatora.

Trebalo im je 12 sati. Istovremeno, druga grupa hirurga uklanjala je Desjardinsovo lice, ostavljajući ga samo s očima, kapcima i čelom – što je trajalo više od 17 sati.

Desjardins je sad dobio jednu stvar koju je najviše želeo: Može provoditi vreme s unukom bez da u njih bulje stranci. “Već sad vodi normalniji život”, rekao je Borsuk. “Posećuje me svake nedelje i u čekaonici niko ga ne gleda. Uvek su buljili u njega, ali sad je samo još jedno lice u gužvi.”

Pre operacije koja mu je promenila život, Desjardins je bio na pet rekonstruktivnih operacija, ali još uvek nije mogao da diše niti je imao čulo mirisa. Sad može da guta, žvaće, pa čak i da se smeje. Još uvek ne može da govori, ali u procesu je ponovnog učenja.

Moris će koristiti imunosupresive kako bi smanjio rizik odbacivanja presađenog lica.

(Editor.rs/Index.hr)

Leave a Reply