OPŠTI HAOS U ŠVEDSKOJ: Besni rat dva klana iz Srbije u Švedskoj čije su vođe ratni veterani

Mirza M. (24) iz Novog Pazara ranjen je u subotu u Malmeu, u sukobu dve najjače kriminalne grupe u tom gradu, čije vođe su poreklom iz Novog Pazara i Preševa, a koje se bore za prevlast nad tržištem droge.

Tamošnji mediji navode da je „taj gangster dobro poznat švedskoj policiji“ pogođen sa dva metka na ulici u četvrti Sederkil, koja predstavlja bazu dve najnasilnije bande u Malmeu, takozvanog M-krila i K-krila (M-falangen i K-falangen). Švedski list „Sidsvenskan reports“ navodi da informacije kojima policija raspolaže ukazuju da lideri obeju grupa imaju jake veze sa Srbijom, u kojoj poseduju nekretnine i preduzeća. Ranjeni mladić je jedan od vođa M-krila, koje policija smatra nezavisnom ćelijom u okviru šire mreže međunarodnog kriminala. Mirza M. je nedavno izašao iz zatvora. Pošto je u petak, dan pre ranjavanja Mirze M. iz zatvora izašao i vođa rivalskog K-krila, švedska policija se boji ponovnog rasplamsavanja rata između ovih dveju bandi.

Sukob među bandama je započeo u avgustu prošle godine. Hicima iz pištolja 14. avgusta ubijen je Mirtez M. (22), mlađi brat ranjenog Mirze M. Njega su ubili pripadnici rivalske bande K., čije vođe su, prema saznanjima „Blica“, Albanci poreklom iz Preševa. Za to ubistvo je uhapšen Amin Moajed Abedi (23), poreklom Iranac, član K-krila, koji je poslednjeg dana marta osuđen na 15 godina zatvora.

Sukob bandi je dostigao vrhunac, pre presude Abediju, jer je 31. januara u tržnom centru „Stortorget“ u Malmeu ubijen Mevlur K., stariji brat Valdeta K., zvanog Vali, 22-godišnjeg vođe K-krila. U istrazi tog ubistva švedska policija je privela i Mirzu M. Međutim, ubrzo je pušten jer nije bilo dokaza da je on ubio Mevlura K.

I pre pucnjave u subotu u kojoj je ranjen Mirza M., policija u Malmeu je strepela od ponovnog rasplamsavanja nasilja. Policija je pokušala to da spreči razgovorom sa ljudima iz oba tabora. Prema pisanju lista „Sidsvenskan reports“, uprkos tvrdnjama članova bandi da rizik od obnavljanja borbe ne postoji, na Mirzu M., vođu M-krila je u subotu otvorena vatra iz automobila, koji je nakon toga jedva izbegao sudar sa drugim vozilom. Švedska policija trenutno traga za vozačem manjeg automobila, kao i za biciklistom za koga se tvrdi da je takođe bio svedok incidenta.

Prema saznanjima „Blica“, vođe M-krila su poreklom iz Novog Pazara i u trgovinu drogom umešani su skoro svi članovi porodice. Na čelu kriminalne grupe je, prema saznanjima policije, Nail. M., otac Mirze i Mirteza. Glavni posao ove grupe, kao i klana Valdeta K. je krijumčarenje heroina sa Kosova na sever Evrope, prvenstveno u Švedsku i prodaja na tamošnjem narko-tržištu.

U kriminalnoj grupi, na čijem čelu je Nail M. su i Šveđani, Srbi, Hrvati, Arapi i Kinezi. I kriminalna grupa Valdeta K. je internacionalna, a među članovima preovlađuju Albanci sa juga Srbije i Kosova i Metohije.

Leave a Reply