Izdato jezivo upozorenje! Stiže nam najhladnija zima u istoriji, a to je tek početak vremenskog haosa!

Spremite se, dolazi nam najhladnija zima ikada! Naime, kako su saopštili iz NASA, Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kosmičkoj eri, sunčevih pega nije bilo gotovo ni u jednom od prethodnih meseci 2018. godine, a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo.

Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze.- Očit je trend hlađenja. Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro moglo postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri, ili – otkako su počela kosmička istraživanja – kaže Martin Mlinčak iz NASA istraživačkog centra “Lengli”.

Te podatke je otkrio instrument “sajber” na NASA satelitu “Tajmd” koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstavne koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

– Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu – objašnjava Mlinčak.Nedavne studije Mlinčaka i njegovih saradnika pokazuju da stanje termosfere varira zavisno od Sunčevih ciklusa, a varijacije se mogu opisati pomoću pet jednostavnih izraza: vrlo hladno, hladno, neutralno, toplo i vrlo toplo.

Srbijadanas

Leave a Reply