Dodik će se povućI iz predsjedništva I vlade RS-a ? Otvoreno pismo koje je potreslo region

Dnevni list doznaje od pouzdanoga izvora iz Banja Luke kako je Milorad Dodik životno zabrinut egzaktnim pokazateljima da je Vlada Željke Cvijanović najnesposobnija u povijesti a premijerka najomraženija u siromašnim slojevima Srpske. Dodik ozbiljno razmišlja da spasi SNSD preuzimanjem Vlade jer je bez vlasti gol kao miš i bio bi izložen na streljani sa svih strana.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik je službeno kandidat SNSD-a za srpsku stolicu u Predsjedništvu BiH.

U svom osebujnome stilu je najavio potporu od oko 370 tisuća glasača ili za 123 tisuće više nego što je prije četiri godine osvojio Mladen Ivanić, njegov sadašnji ljuti rival. Brojni Dodikovi fanovi su se počeli zabavljati zamišljenim incidentima i narugavanju svog vođe na račun Predsjedništva BiH, bošnjačkih elita pa i samog Sarajeva kao glavnog grada. Milorad Dodik je podgrijao maštu porukama da će sjednicama državnog Predsjedništva nazočiti putem video linka iz Banja luke, dakle da će rijetko ili samo pod nuždom ići u ‘Teheran’ kako zna ‘doživjeti’ Sarajevo, te da će u Banjoj luci kao srpski član Predsjedništva BiH ugostiti, ni manje ni više, nego baš i osobno predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Mogući scenariji
Sve te pikanterije ipak mogu ostati samo nečije čarolije, stvari su daleko ozbiljnije i Dodikova ispisana izborna bajka se ne odvija baš po zamišljenim scenarijem. Naime, naručena istraživanja su u nekoliko navrata ogolila za SNSD i Milorada Dodika surovu stvarnost da SNSD, a poglavito premijerka Željka Cvijanović uopće ne kotiraju tako dobro i uvjerljivo kako se pretpostavljalo i serviralo javnom mnijenju.

Danima je grmjelo iz Dodikovih usta i centrale SNSD-a da će pod sloganom ‘Pod zastavom srpske’ pomesti konfuznu ‘izdajničku’ oporbu. Dapače, većina građana RS-a smatra da je sadašnja Vlada najnesposobnija i najgora u povijesti, a da je premijerka Cvijanović najomraženija političarka u manjem entitetu.

Objektivno, to i ne čudi ako se realno uzmu u obzir pokazatelji o rasprostranjenom siromaštvu i bijedi, kriminalu, korupciji, nedostatku investicija i radnih mjesta, odlasku mladih ljudi.

Kako doznaje Dnevni list od vrlo pouzdanoga izvora iz Banja Luke u Dodikovom okruženju je praktično zavladalo opsadno stanje. Eskalirao je strah od izbornog poraza SNSD-a od Saveza za promjene. Entitetski premijer bi ipak mogao postati Dragan Čavić, a predsjednik RS-a Vukota Govedarica. Premijerka Željka Cvijanović je najslabija karika i najveći uteg SNSD-u. Zbog groznih parametara najbliži suradnici s Miloradom Dodikom traže neko spasonosno rješenje. Po svemu sudeći, kako tvrdi naš izvor predsjednik RS-a Milorad Dodik bi se mogao povući iz utrke za Predsjedništvo ili bi se možda, čak i u slučaju pobjede nad Mladenom Ivanićem u utrci za Predsjedništvo BiH, mogao u nekom trenutku odreći te lagodne pozicije i preuzeti koalicijsku Vladu RS-a.

Procjena je da niti jedna stranačka osoba ne bi mogla spriječiti raspad sustava u RS-u osim robusnog i još uvijek vrlo popularnog Milorada Dodika. I koalicijski partneri Pavić i Đokić nemaju navodno ništa protiv da Dodik preuzme tu palicu glavnog režimskog operativca. Njegov nasljednik u Predsjedništvu BiH, ako dakle Dodik nastavi izbornu utrku i pobijedi, bi se birao iz Parlamenta BiH i to ne bi bilo prvi put.

Podsjećamo iz državnog Parlamenta su kao zamjenska rješenja u Predsjedništvo BiH svojevremeno ušli Beriz Belkić, Jozo Križanović i Ivo Miro Jović. Zanimljivo je kako se oko povlačenja Milorada Dodika iz Predsjedništva BiH u RS-u nekako stalno špekulira. Tako je, primjerice potpredsjednik NDP-a, Zdravko Krsmanović prije 20-tak dana predvidio kako će Dodik ipak, pod ipritiskom’ odustati od kandidature.

-Mislim da će pod pritiskom međunarodne zajednice Milorad Dodik od te kandidature odustati jer to unosi destabilizaciju u političke odnose u BiH, jer je to izravni udar na Dejtonsku BiH i antidejtonsko djelovanje. Mislim da će biti još mnogo pritisaka i da će on na kraju od te kandidature odustati, poručio je Krsmanović.

Moćan i popularna, ali…
Poznato je da je Milorad Dodik bio prilično neodlučan po pitanju same kandidature. Međutim, uvijek je izjavljivao da će krenuti u predsjedničku utrku ukoliko SNSD odluči da je on najbolji kandidat za to. Obzirom da je Dodik prihvatio službenu odluku stranačkih tijela SNSD-a te da je odluka objavljena u svibnju kako je ranije i najavio, njegova kandidatura je uistinu trenutno dosljedna. Vrlo je zanimljivo i indikativno kako će Istinomjer i dalje pratiti kakav će biti konačan epilog vezano za Dodikovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Nije nikakva tajna, Milorad Dodik voli vlast. On je bez vlasti goli miš s realnom prijetnjom da bude izložen na otvorenoj streljani sa svih strana. Dodik jeste moćan i još popularan, ali ima i brojne neprijatelje koji bi ga rado vidjeli s onu stranu brave. I za Dodika, kao i za Čovića ili Izetbegovića, vlada nepisano pravilo da su slobodni dok su na jakim pozicijama. Sigurno je da Miloradu Dodiku, koji je sve postigao u političkoj karijeri, najmanje trebaju stres i mučne scene s bijesnim narodnim masama kada para nema, ali on jednostavno ne vidi drugog izlaza za osobni spas i izvlačenje posrnulog SNSD-a iz blata u koji ga je gurnula premijerka Željka Cvijanović sa svojim blijedim kabinetom. Ipak, prvo treba sačekati rezultate izbora i oni će provjeriti i ovjeriti vjerodostojnost ove, u ovom trenutku, fascinantne priče na granici neprobavljivoga žutila.

izvor:24.HR

Leave a Reply