KONAČNO OBJAŠNJENJE: EVO DA LI TREBATE PO POTREBI PALITI BOJLER ILI DA BUDE STALNO UKLJUČEN, IZNENADITI ĆETE SE

Slično pitanje postavljaju skoro svi, a riječ je o bojleru.

A pitanje je: da li će trošiti više struje ukoliko je uključen stalno ili ako se, kad se za toplom vodom ukaže potreba, uključi i sve tako?

Mnogi će na to reći kako je bolje uključenim držati bojler da radi uvijek, budući da se tako stalno dogrijava voda na taj način – bar kako oni kažu.

Samo se struja više troši kad se podgrijava voda. Ali, drukčiji je pravi odgovor.

Nikolić N. je u oba slučaja pokušao da objasni dinamiku potrošnje struje, kao i obje varijante u kojima radi bojler.

Kaže da je najbolje držati uključenim bojler onda kad je vrijeme jeftine struje, odnosno noću i da se tako svaku noć radi.

Ova varijanta važi za porodicu od četiri člana, dok je za samce najbolje da koriste toplu vodu iz bojlera onda kad im je to potrebno i da ga tad i uključe.

Pogrešno je mišljenje da stalno treba biti uključen bojler, zato što ga po podešenoj temperaturi pali termoregulator i navodno se troši manje struja. Osim toga, stalno uključen bojler je i opasnost ukoliko svi sigurnosni sistemi otkažu.

Naravno, ima i specijalnih slučajeva ukoliko odlučite nabaviti pametne bojlere koji predviđaju na osnovu algoritma kad će vam zatrebati topla voda. Kul, zar ne? Oni mogu na godišnjem nivou i donijeti uštedu od 20 posto, a nabavljaju se po malo većoj cijeni.

Šta mislite vi o ovome, da li ste ostali kao i mi iznenađeni zbog ovoga ili ne? Ostavite nam vaše cijenjeno mišljenje, dragi naši, tu smo da se družimo kao i uvijek do sad.

Izvor: svojtiposo.ba

Leave a Reply