POGLEDAJTE ZVIJER: DVA TINEJDŽERA STVORILI SU JEDNU OD NAJOPSNIJIH RASA PASA NA SVIJETU (VIDEO)

Dogo Argentino možete naći i pod nazivima Argentinski mastif/Argentinska doga/Argentinski pas, a spada u FCI skupinu II – pinčere i šnaucere, molose i švicarske planinske pse, a po namjeni u lovačke pse opće namjene.

Opisuju ga kao „pas s krznom od bijelog satena, tijelom od čelika i srcem od zlata“, a njegovo je podrijetlo prilično neuobičajeno – plod je mašte dva tinejdžera, braće Antonia i Augustina Nores Martineza koji su u dobi od 17 i 18 godina, 1925. pokrenuli uzgoj kojim će se baviti do kraja života. Počeli su sa deset kuja danas izumrle pasmine mastifa iz Kordobe namijenjenih borbama s bikovima i drugim psima u namjeri da stvore idealnog lovačkog psa koji će jurcati argentinskim pampama za divljim svinjama, pumama i jaguarima.Kako bi smanjili razinu agresivnosti a podigli razinu lovačkog nagona, „umiješali“ su još – ni manje ni više nego 9 pasmina: Pointera (za čulo njuha potrebno za traganje), Boksera (za živost i nježniju narav), Dansku dogu (za veličinu), Bulterijera (za neustrašivost i otpornost na bol), Buldoga (za širinu prsa i hrabrost), irskog vučjeg hrta (za lovački nagon), Bordošku dogu (zbog jakih čeljusti), Pirinejskog planinskog psa (zbog čiste bijele boje), te Španjolskog mastifa (zbog tjelesne snage). Ovo je jedna od rijetkih pasmina koja ima tako komplicirano i dobro dokumentirano podrijetlo.

Uglavnom, nakon dvadesetak godina pažljivog uzgoja, braća Martinez su 1947. svečano objavili standard svoje nove pasmine, ali je službeno priznata u Kinološkom savezu Argentine 1964., odnosno Argentinskom klubu uzgajivača tek 1973., kada je prihvaćen i od strane FCI.
Devet godina kasnije, Antonio je ubijen u lovu na divlje svinje, dok je Augustin nastavio s uzgojem – s obzirom da je postao ambasador, položaj mu je omogućio da širi popularnost svoje impresivne pasmine. Ovaj prekrasni bijeli pas postao je još i više od odličnog lovca – koristi se i kao čuvar, tragač za ilegalnim supstancama i eksplozivnim napravama, vodič slijepih, policijski pas, terapijski pas i pas za spašavanje stradalnika.

Osobnost mu je snažna, a istovremeno je inteligentan, vjeran, poslušan, strpljiv, tolerantan, dok je u lovu neumoran, hrabar i odlučan. Lovačke linije uzgoja tolerantne su prama drugim psima, pošto u lov idu s goničima i nekim drugim pasminama. Kao čuvar spreman je boriti se do smrti, bez obaziranja na vlastitu sigurnost i ozljede – na žalost, ta osobina je i razlog zašto su Argentinski mastifi jedna od pasmina koje se koristi u ilegalnim borbama pasa. Psi iz borbenih linija nisu dobri lovački psi pošto će prije napasti druge pse u lovu nego se obazirati na plijen za koji su stvoreni.

Leave a Reply