Sve učestalija nova bolest: Za žene mnogo opasnija od HIV-a. Kako se zaštititi na pravi način

HPV je bolest koja se uglavnom prenosi spolnim odnosom, a pogađa i muškarce i žene. Medicinski stručnjaci tvrde da je ovaj virus odgovoran za cervikalni rak, rak penisa, anusa i usta. Treba da znate kako da je spriječite, kao i simptome i šta treba da uradite ako je dobijete.

HPV je zapravo grupa virusa koji mogu pogoditi ljudsku kožu i postoji oko 100 različitih vrsta ovog virusa. Oko 40 HPV tipova virusa je poznato kao genitalni HPV zato što pogađaju područje oko genitalija.

Preko 80 % muškaraca i žena će biti zaraženo sa bar jednim tipom HPV virusa u nekom trenutku. Genitalni HPV tip može biti visoko rizičan jer on može uzrokovati cervikalni rak, dok nisko rizični tip može uzrokovati bradavice na genitalijama. HPV se lako prenosi direktno preko kože ili u dodiru sa kožom.

Svako ko ima bilo kakvu seksualnu aktivnost koja uključuje genitalni kontakt može dobiti HPV genitalija. Ispod ćete pročitati nekoliko važnih činjenica o HPV – u koje biste trebali znati kako bi ste ostali zdravi:

–HPV se vrlo lako prenosi direktno preko kože, penetracija nije neophodna.

– Nećete znati da ga imate, zato što infekcija obično ne pokazuje nikakve znakove ni simptome. Većina ljudi se može zaraziti HPV–om i prebroditi ga a da nisu ni znali da su ga imali.

– Većina tipova HPV infekcije neće naštetiti vašem zdravlju, ali trebate znati da tzv. visoko rizični tip može promijeniti strukturu ćelija cervika i preći u rak cervika.

– Žene koje su zaražene visoko rizičnim HPV virusom imaju veće šanse da razviju cervikalni rak u sljedećih 1 do 20 godina.

– Infekcije kod žena starijih od 30 godina se teže liječe prirodnim putem. Zato bi trebale posjetiti ginekologa i dobiti odgovarajući tretman.

– Muški kondomi smanjuju rizik od kontakta, ali oni samo smanjuju rizik od kontakta. Nijedna zaštita ne eliminiše potpuno rizik od infekcije.

– Najbolji način da se zaštitite od ove infekcije jeste da se redovno testirate. Prije svega konsultujte se sa doktorom, zato što virus stvarno može biti opasan.

Za više postova o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.

Leave a Reply