Milesa (23) je poljoprivrednica, brine o kravama i njivama, ali je niko ne shvata ozbiljno jer je prava lepotica! Svi gledaju u njene bele helanke

Kada je mlada poljoprivrednica, Milesa Radojević (23) iz sela Brančić kod Ljiga, na društvenim mrežama pokušala da polemiše u grupama čija je tematika poljoprivreda suočila se sa podsmehom i nepoverenjem. Pitanje je samo – da li zbog toga što je žena, što je mlada i lepa ili zbog toga što voli da se slika kao i većina njenih vršnjakinja.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

– Da sam muško, ispod mojih objava pitali bi za cenu teladi i marku traktora. Kada ja nešto napišem pitaju čija mi je farma koju slikam, zašto sam u belim helankama ili majici na bratele, a ono što radim je je malo ili loše.

Ako je i dobro, zameraju zašto sam se uopšte slikala i to okačila – komentariše ova mlada žena.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Milesa ima 23 godine, razvedena je i živi sa roditeljima i dvoje dece, ćerkom od šest godina i sinom od četiri. Farma je velika, posla mnogo, pa porodica uvek mora da ima bar jednog zaposlenog radnika. Milesa radi na njivi, u bašti i štali, u kući je domaćica i sve vreme majka dvoje mališana. Kada izlazi izgleda kao bilo koja varošanka, u svakom pogledu.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

– Bavimo se isključivo poljoprivredom. Imamo 35 krava muzara i glavna delatnost nam je proizvodnja mleka, dnevno predamo 500 litara. Imamo telad i bikove za prodaju, sve ukupno 70 grla. Na 30 hektara zemlje, što naše, što iznajmljene, gajimo kukuruz, pšenicu, lucerku. Kada sam u štali, moj je posao muža, imamo izmuzište, ali ne i sistem za mužu, u istom trenutku mogu da se muzu po četiri krave. Na njivi sa drugim radnicima vozim neki od pet naših traktora, baliram, valjam kada se seje, tanjiram. Skupljam baliranu detelinu u sezoni, spremam silažu za stoku. Ako tu nema posla, onda sam u bašti. Na selu uvek ima posla – objašnjava Milesa.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Ide u detalje, o tome koliko je teško naći i zadržati dobrog radnika na farmi, žali se na nisku cenu mleka, priča o traktorima. Zanima je i osnivanje zemljoradničkih zadruga. Ali, kada Milesa na društvenim mrežama zatraži mišljenje na neku od poljoprivrednih tema, u komentarima joj zameraju što pući usne kad se snima, komentarišu joj garderobu i klompe. I to u vreme kada većina mladih, posebno devojaka, beži sa sela.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

– Telefone sa kamerom imamo i mi na selu, pa ne znam zašto je problem da se slikamo i to “kačimo”, mada moram priznati da muškarcima niko ne zamera fotkanje u njivi. Ne znam zašto je problem što se fotografišem u čistoj odeći i šortsu, pa ni jedna žena se neće slikati kada je prljava i niko gradskim devojkama dok rade na 40 stepeni ne zamera šorts i bretele – priča Milesa uz napomenu da se neće povući ni pred kakvim glupim zamerkama.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Ova mlada žena kaže da voli život na selu, a da joj moderne tehologije, korišćenje interneta na sve načine, pomažu da nešto nauči od drugih na društvenim mrežama i zabavi se posle napornog dana.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

– Nekada si iskustva mogao da razmenjuješ sa svojim seljacima, sada putem društvenih mreža možeš da se savetuješ sa poljoprivrednicima iz cele Srbije. Ili sa njima da podeliš slike i snimke, pokažeš im svoj radni dan – objašnjava lepa poljoprivrednica.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Na komentar da je možda veći problem njena lepota nego to što je žena, Milesa kaže da ne veruje u to jer lepim muškarcima niko ne zamera slikanje mišića.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

– Čini mi se da je u Srbiji čudo što mlada žena živi na selu i time se hvali, to slika i pokazuje. Ja se time ponosim, što su me od malena učili da radim, a da ne zapostavim ni provod, ni brigu o sebi. I ja svoju decu učim – pomozi mami ovo, pomozi ono, jer dok su mali sve im je zanimljivo, a kada porastu imaće usađene radne navike – objašnjava ova mlada majka.

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Foto: Telegraf/privatna arhiva

Da li su, posle svega, Milesine bretele i klompe baš toliki problem?

Leave a Reply