SLUČAJNO SU NABASALI NA HITLEROV BUNKER: Kad su ušli unutra, onesvestili su se od šoka (VIDEO)

Jantarna soba iz dvorane Petra Velikog, nestala u haotičnim završnim satima Drugog svetskog rata, navodno je pronađena, piše New York Times, koji se tokom vikenda bavio nacističkim teorijama zavere.

Pronašao ju je, navodno, upravnik muzeja u severoistočnoj Poljskoj Bartolomej Plebancik.

Stariji meštani, naime, rekli su gospodinu Plebancikom da su videli nemački konvoj kako istovaruje velike kutije u tajnu komoru mahovinom prekrivenog nacističkog bunkera u blizini ruske granice početkom 1945. godine.

Mamerki muzej, koji vodi ovaj gospodin, nedavno je završio kompletnu pretragu napuštenog bunkera. Nakon pretrage radarom, Plebnciki je potvrdio postojanje skrivene komore.

– Ovo je savršeno mesto za skrivanje ako se brzo morate povući iz istočne Rusije – kazao je Plebancik.

Poljaci su već navikli na ekstravagantne bajke o izgubljenom ratnom plenu, kao i na to da te priče budu razotkrivene.

Prošle godine, dvojica muškaraca tvrdili su da su pronašli zakopani voz koji sadrži nacističko zlato, ali istraga nije pronašla ništa takvo. Uprkos tome, lov na blago je popularna razonoda u Poljskoj, pa tako entuzijasti imaju svoj vlastiti veb-forum.

Jantarna soba je izvorno završena u 18. veku u palati u blizini Sankt Peterburga u Rusiji. Obložena je sa šest tona jantara, bogato izrezbarena i ukrašena zlatom.

Nakon što su nemačke trupe zauzele palatu 1941. godine, soba od 55 kvadrata je rastavljena i prenesena u Konigsberg dvorac u Istočnoj Pruskoj gde je kasnije bila izložena britanskim bombama i sovetskim granatama.

Berlin je u aprilu 1945. naredio da se iz dvorca evakušu kulturni predmeti visoke vrednosti, ali ono što se dogodilo nakon toga nikad nije razjašnjeno.

Sovjeti su objavili kako je Jantarna soba uništena u aprilu 1945., kada je Konigsberg padao u ruke Crvene armije, a 1970-ih su izgradili repliku.

Drugi kažu da je dragoceni jantar ukrcan na nemački vojni brod Vilhelm Gustlof pa da je potonuo u Baltičkom moru kada ga je pogodio sovjetski torpedo.

Pogledajte video:

Telegraf

Leave a Reply