I ONI IMAJU DUŠU, A PROVEŠĆE CEO ŽIVOT IZA REŠETAKA: Niški zatvorenici na maksimalnu kaznu skupili novac za lečenje trogodišnjeg dečaka

Osuđenici i zaposleni u KP zavodu u Nišu sakupili 270.450 dinara za lečenje Stefana Miladinovića (3), koji je oboleo od rabdomiosarkoma, izuzetno agresivnog oblika raka mekih tkiva.

Akciju je pokrenuo osuđenik Nenad Vlajković iz Paraćina, nakon čega je pomoć dobrovoljno dalo 638 osuđenika, ali i 101 zaposleni u zatvoru. Novac je juče uplaćen na račun Miladinovićima.

– Veoma smo ganuti ovim gestom jer humanost stiže sa mesta odakle se obično tako nešto ne očekuje. Kada su osuđenici prvi put kontaktirali sa nama u januaru, odbili smo pomoć, s obzirom na to da su oni u takvoj situaciji da im svaki dinar znači i da i sami zavise od pomoći koju dobijaju od rodbine, ali smo im rekli da nas je veoma dirnula njihova želja da nam pomognu. Veoma smo im zahvalni na pomoći za izlečenje našeg sina Stefana, kao i svim ljudima koji su do sada učestvovali u velikom broju humanitarnih akcija – kaže Ljudmila Miladinović, dečakova majka

Upravnik KP zavoda Aleksandar Grbović kaže da je veoma ponosan na humanitarnu akciju, ali i na činjenicu da je u njoj učestvovalo skoro 50 odsto osuđenika.

– Ako uzmete u obzir da je ovo ustanova u koju je najveći broj došao zbog toga što je uzimao i otimao od nekoga, a sada imate situaciju da taj neko želi da pomogne drugome, ovo je ogroman uspeh. Ponosan sam što je sa jednog ovakvog mesta potekla takva humanitarna akcija, pogotovo ako se uzme u obzir da je većina njih lošeg materijalnog stanja i da zavisi ili od pomoći rodbine, ili od zatvorske plate – objašnjava Grbović.

On kaže da je inicijativu pokrenuo osuđenik Vlajković u ime paviljona C-3.

– Dao sam odobrenje da se osuđenici informišu i da organizuju akciju. Dobrovojno su davali ko koliko ko ima, neko je dao 10, neko 50 ili 100 dinara. Za kratko vreme se od 1.350 osuđenika odazvalo skoro 50 odsto njih. I zaposleni su se sami priključili akciji prikupljanja pomoći. Akcija još traje, imamo još 70 osuđenika koji hoće da učestvuju u akciji, ali nisu imali novca na svom računu. Njima će biti odbijen novac za humanitarnu akciju kada im legne plata – objašnjava Grbović.

Vlajković, koji od 2013. godine izdržava kaznu u niškom zatvoru, kaže da im ovo nije prva humanitarna akcija i da žele da promene sliku o sebi u javnost.

Stefanu je tumor, od koga oboli četvoro od milion rođene dece, otkriven kada se početkom novembra prošle godine požalio na bolove u stomaku.

Stefan je upravo završio sa petim ciklusom hemoterapije i očekuje ga šesti ciklus u KC u Nišu, nakon čega će lekari odlučiti da li će biti operisan u Nemačkoj u Štutgartu, a nakon toga upućen na zračenje i protonsku terapiju u Esen. Ministarstvo zdravlja je obećalo da će platiti te tretmane u Nemačkoj, a novac sakupljen u humanitarnim akcijama biće iskorišćen za imunoterapije u inostranstvu. Sav novac koji preostane uplatićemo za lečenje druge dece – kaže majka dečaka.

politika-ekspres.net

Leave a Reply