RUSIJA ZOVE NA MOBILIZACIJU: Ovako u 15 slika izgleda regrutacija za najmoćniju vojsku na svetu!

Trenutno se odvija velika drama u odnosima između Rusije i Ukrajine, a mnogi analitičari predviđaju veliki rat.

S tim u vezi, Vladimir Putin je pozvao ruske mladiće da se pridruže velikoj armiji i odazovu se na regrutaciju.

U subotu uveče, tri mala broda ukrajinske ratne mornarice isplovila su iz luke Odesa i krenule put Marijupolja. Na putu do cilja morali su da pređu Kerčki moreuz, uzak prolaz između Krimskog poluostrva i kontinentalnog dela Rusije. Pre samo mesec dana grupa ukrajinskih brodova prošla je kroz prolaz, a sporazum iz 2003. garantuje pravo korišćenja tih voda obema zemljama. Ovoga puta – u okviru pažljivo osmišljene provokacije – ruski brodovi otvorili su vatru na ukrajinske brodove, da bi ih potom zaplenili zajedno sa 23 člana posade.

U izvesnom smislu, najnoviji događaji ne iznenađuju. Iako bi mnogima odgovaralo da se to zaboravi, rat između Rusije i Ukrajine i dalje traje. Jedino iznenađenje je tajming: zašto baš sada?

Možda ne postoji poseban razlog. Od kada je Rusija podigla most do poluostrva, u vodama oko Krima bilo je nekoliko sukoba; možda je najnoviji incident samo još jedna opomena Rusije da nema nameru da okonča nezakonitu okupaciju poluostrva, piše “Vašington post”. Napad na ukrajinske brodove uklapao bi se i u širi regionalni projekat: ugotrajni pritisak na luku Marijupolj i veliki deo ukrajinske obale, koji bi u slučaju zatvaranja Kerčkog moreuza ostao odsečen od ostatka Crnog mora.

Međutim, ovaj trenutak je zanimljiv i kada je u pitanju unutrašnja politika Rusije. Mala vojna avantura dogodila se u jeku protesta protiv zakona o penzijama i praćena je nezadovoljstvom zbog spore ekonomije. Kada je u Rusiji osvanula vest o navodnoj ukrajinskoj provokaciji, najpoznatiji aktivista opozicije u Rusiji Aleksej Navalni, odmah je primetio da najnovije ankete ukazuju na pad popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina. On je sarkastično napisao da očekuje da će na televiziji i dalje slušati o “agresivnoj kijevskoj vojsci, kojoj pomažu jastrebovi s Potomaka”.

Ovaj trenutak su možda izabrali i imajući u vidu politički raspored u Ukrajini, koja se sprema za predsedničke izbore sledećeg marta. Možda Rusi žele da ubace polarizujući element u ionako podeljeno društvo; možda je to odgovor na odluku o odvajanju Ukrajinske pravoslavne crkve od Rusije; možda žele da izazovu odlaganje izbora.

Pogledajte kako izgleda regrutacija u RUSKOJ VELIKOJ ARMIJI kroz ovih 15 slika. Veoma zanimljivo…

Na sastanku u nedelju kasno uveče predsednik Petro Porošenko – koji trenutno veoma loše stoji u anketama – zatražio je uvođenje ratnog stanja u zemlji tokom određenog perioda, a parlament je u ponedeljak glasao za. Još nije jasno šta to tačno znači. Čini se da podrazumeva samo vojnu mobilizaciju – Porošenko je izjavio da neće biti medijskih zabrana i zabrane javnog okupljanja, niti odlaganja izbora – ali optužbe za uticanje na izbore već su se pojavile.

Najzad, tajming se može dovesti u vezu i za međunarodnom politikom. Velika Britanija, jedna od zemalja koje su se najodlučnije zalagale za uvođenje embarga Rusiji, trenutno je zaokupljena unutrašnjim problemima i monumentalnom borbom oko povlačenja iz EU. Administracija predsednika Trampa podeljena je, dekoncentrisana i priprema se za borbu s demokratama, koji su osvojili većinu u Predstavničkom domu i koji, između ostalog, nameravaju da istraže njegove nekadašnje veze sa Rusijom.

Evropski parlament, Kanada, pa čak i Poljska dali su zvanične izjave, u kojima osuđuju ruske akcije, mnogo pre nego što su se oglasile SAD. U ponedeljak uveče u Kijevu američko ministarstvo spoljnih poslova nije reagovalo na događaje u Kerčkom moreuzu. Američki ambasador u UN Niki Hejli osudila je ruske “nezakonite akcije” mnogo sati posle drugih.

Bez obzira na druge motive insceniranog napada, ova vrsta pasivnosti možda je baš ono na šta Rusija računa, ocenjuje “Vašington post”. To je modus operandi kojeg su se pridržavali u prošlosti: napravite par koraka napred; sačekajte reakciju. Ako je nema, idite dalje. Ako sada bude reakcije, sačekajte da se emocije stišaju i krenite dalje.

Na kraju se zaključuje.

– Ovaj incident može i ne mora da se završi na ovome, ali shvatite ovo kao upozorenje: ako nemamo odgovarajuću strategiju za okončanje rata, ovo će biti model u godinama koje slede.

politika-ekspres.net

Leave a Reply