AUSTRIJA ŠALJE SRBE DA ROBIJAJU U DOMOVINI: Nemaju dovoljno mesta u zatvorima ni za svoje!

Među stranim zatvorenicima najveću grupu predstavljaju državljani Srbije, kojih ima 714 na izdržavanju kazni u Austriji

BEČ – Ministar pravde Austrije Jozef Mozer dogovorio je, prilikom nedavne posete Beogradu, da državljani Srbije, koji su osuđeni za krivična dela u Austriji, izdržavaju kaznu u Srbiji.

 

U austrijskim zatvorima trenutno kazne izdržava 9.361 lice, a manje od polovine, to jest 45,3 odsto, austrijski su državljani.

 

Među stranim zatvorenicima najveću grupu predstavljaju državljani Srbije, kojih ima 714 na izdržavanju kazni u Austriji.

Na drugom mestu su Rumuni (520), a slede Avganistanci (344) i Slovaci (254).

Zatvorenici u austrijskim zatvorima poreklom su iz ukupno 100 država sveta, a 18,8 odsto su državljani EU, dok je 35,5 procenata iz zemalja izvan Unije, a kod 1,1 odsto državljanstvo nije poznato.

Kako bi delovali protiv stalne preopterećenosti zatvora u Austriji, Mozer je u Beogradu, kako je preneo, zaključio sporazum koji predviđa da Srbija preuzima “svoje” zatvorenike.

Austrija će Srbiji pomoći u poboljšanju uslova za izdržavanje kazni.

Srpsko-austrijska radna grupa treba da se uspostavi do kraja maja i ona će odlučivati koji srpski prestupnici dolaze u obzir da budu preuzeti od Srbije.

Taj dogovor treba da omogući da zatvorenici iz Srbije, čak iako to ne žele, mogu biti prosleđeni u njihovu domovinu na izdržavanje kazne.

 

U Srbiji se, kako ukazuje Ministarstvo pravosuđa Austrije, nalazi samo pet Austrijanaca na izdržavanju kazne. Austrija će, kako je najavio Mozer, nastaviti da sprovodi u delo svoj koncept “izdrzavanja kazne kazne u domovini” i tu inicijativu će preneti I na nivo EU.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *