PREGADNO: Koja to bića žive na našim trepavicama?

Velika je varovatnonća da i vi na licu imate posebnu vrstu osmonogih podstanara. U pitanju posebna vrsta grinja i velika je verovatnoća da ih i vi imate

Prema tvrdnjama naučnika, grinje Demodex foliculorum i brevis se mogu naći u korenu trepavica kod više od polovine ljudi. Ova sićušna bića imaju osam nogu i mogu izazvati zdravstvene probleme ako se namnože pa postanu vidljivi ili ukoliko su osobe alergične na njih. Demodeks se hrani mrtvim ćelijama kože i sebumom, a razmonožava se u korenu trepavica. Zdrava osoba u proseku može imati oko 1.000 do 2.000 ovih podstanara na trepavicama, a da toga nije ni svesna.

Ove grinje se prenose direktnim kontaktom, a pretpostavlja se da čak dve trećine osoba starijih od 60 godina ima Demodeks na trepavicama. Inače, Demodeks ne živi samo na trepavicama, već se može naći i na obrvama, drugim delovima lica i u ušnoj školjci. Ove grinje su osetljive na svetlost, pa zato čekaju da padne noć, ugase se svetla i onda izlaze iz svojih skrovišta. Nisu mnogo brze, prelaze u proseku 10 milimetara na našem licu za sat vremena.

Leave a Reply