Nakon gledanja kako se GUMENE BOMBONE zapravo prave, više nikada ih nećete jesti!

Kao djeca smo uživali jedući gumene bombone i tada naravno uopšte nismo razmišljali o njihovom uticaju na naše zube, ali i cjelokupno zdravlje.

Pa čak i kao odrasle osobe mnogi od nas ih rado jedu i ne mogu im odoljeti. A možda ipak i odole nakon gledanja ovog videa.

Trebate biti svjesni da se gumene bombone prave sa životinjskom želatinom, najčešće svinjskom. Belgijska redateljka Alina Kneepkens je napravila kratki film o pravljenju ovih bombona.

Cilj joj je bio prikazati zapravo kako se prave, šta sve sadrže i kroz koje procese prolaze dok ne dođu do nas. Kao što je već rečeno, gumene bombone posjeduju želatinu koja se najčešće pravi do svinja.

Trebate znati da postoje i bombone koje se prave sa zamjenom za želatinu (agar-agar) koji se dobija iz algi.Ali u većini slučajeva, proces pravljenja gumenih bombona obuhvata spaljivanje i skidanje svinjske kože.

Takođe tetive, ligamenti i kosti se koriste kao dodatak coca-coli i marshmallows. Odgledajte ovaj video kako biste znali šta zapravo unosite u svoj organizam:

Leave a Reply