ZARAZNO: Prodaju nam otrovnu odeću!

U garderobi poznatih proizvođača pronađeni tragovi otrovnih hemikalija štetnih po zdravlje, koje mogu da prouzrokuju rak, prenosi Grinpis

U odeći svetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je nevladina organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis. Svi ti proizvođači, među kojima su „Zara“, „Adidas“, „Lakost“, „Konvers“, „Kelvin Klajn“ svoje proizvode prodaju svuda po svetu, pa i u Srbiji, a kako se navodi u izveštaju ove organizacije, koja nosi naslov „Prljavo rublje 2“, u dve trećine testiranih uzoraka odeće utvrđeni su tragovi hemikalije nonilfenol-etoksilat. Ovu hemikaliju pronašli su upravo aktivisti Grinpisa, koji su u aprilu ove godine uradili ovo istraživanje.

Nonilfenol-etoksilat koristi se u industriji kao deterdžent, može da prouzrokuje rak, a ima i svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem.

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da su čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

– Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se proizvodi tekstil. S obzirom na to da se čestice NPE oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena – naglasio je Li.

Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, kaže da ovo nije novost.

– Godinama skrećem pažnju na ovakve stvari, međutim, niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Uvozimo sve i svašta, a nijedna tekstilna industrija nije dala nijedan dinar za prečišćavanje otpadnih voda. To su zaista opasne hemikalije, koje niko ne kontroliše.

Otvorile se granice i sad bez kontrole sva roba ulazi – kaže Papović.

Kako prenosi ekološki pokret Grinpis, reagovale su samo neke od prozvanih kompanija, kao što su „Puma“ i „Najk“, koje su obećale da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

Mi smo dobili odgovor iz centrale „Zare“ u Španiji, gde kažu da su njihovi proizvodi 100 odsto provereni.

Spisak rizičnih robnih marki

♦ Adidas

♦ Zara

♦ Kelvin Klajn

♦ Lakost

♦ Konvers

♦ Uniklo

♦ Ralf Loren

♦ Puma

♦ Najk

Leave a Reply