Hrvat iz Njemačke: ‘Evo koliko košta najam, hrana, struja, plin, auto i koliko love na kraju ostane’

Mnogi su zbog loše situacije u Hrvatskoj već emigrirali u inozemstvo, u zemlje poput Irske, Njemačke, Kanade ili Australije, a još mnogi zasigurno razmišljaju o preseljenju. Ako razmišljate o odlasku u Njemačku i pitate se koliki su troškovi života tamo za jednu obitelj, Damir Lenart napravio je detaljnu računicu troškova svoje obitelj u Baden-Badenu na jugozapadu Njemačke, na osnovu koje možete dobiti okvirni uvid u to što vas čeka ako odlučite napustiti Hrvatsku.

Samo za osnovne troškove stanovanja izdvajaju 770 eura
Lenartova obitelj mjesečno izdvaja za najam stana 460 eura, a za komunalije ili troškove stanovanja, poput grijanja, vode, odvoza smeća itd. – 160 eura. Struju plaćaju 60 eura, 50 eura plaćaju internet, televiziju oko 20 eura, osiguranje 20 eura. Dakle, samo za osnovne troškove stanovanja ukupno plaćaju svaki mjesec 770 eura.

U usporedbi s troškovima stanovanja u takvom jednom malom gradu, u Münchenu ti troškovi mogu biti daleko veći, pa je naveo primjer prema kojem tamo 1450 eura iznose samo troškovi stanovanja.

Potroše i do 800 eura na hranu
Lenart kaže da jedna obitelj inače tamo za hranu izdvaja od 400 do 800 eura. S obzirom na to da sada on i žena imaju dovoljno primanja da ne moraju pažljivo gledati što kupuju, kaže da potroše i do 800 eura. Vrtić košta 150-450 eura, neki plaćaju manje, a neki više. S obzirom na to da nemaju djecu za vrtić, plaćaju samo 40 eura za putovanje svog sina Luke u školu.

Inače, gradski prijevoz se plaća 80 eura, no Lenart putuje svojim automobilom, a potroši još dodatno oko 60 eura troškova. Za osiguranje dvaju automobila izdvajaju, s popustom, 125 eura. Porez se inače plaća od 50 do 350 eura, pa čak i do 1000 eura godišnje ako je riječ o nekom luksuznom automobilu. Lenart za Opel Corsu plaća 50 eura poreza, a za Passata 309 eura.
Sveukupno, Lenartova obitelj izdvaja 1795 eura mjesečno na stan, struju, internet, televiziju, osiguranje, hranu, prijevoz Luke u školu i Lenartov prijevoz do posla.

novenovosti.com

Leave a Reply