Ovo je jedini ženski zatvor u Srbiji. Ovako žive i rade, a evo zašto robija najstarija osuđenica

POŽAREVAC – Ministarka pravde Nela Kuburović obišla je danas Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu u kom trenutno boravi 299 osuđenica i najavila početak radova na novom paviljonu.

– Planirano je da najkasnije u junu započne izvođenje radova na izgradnji novog smeštajnog objekta, u kome će biti poluotvoreno, otvoreno i prekršajno odeljenje. Naporno radimo kako bi unapredili smestajne kapacitete – izjavila je ministarka Kuburović.

Ona je navela i da će se potom započeti sa drugom fazom, koja podrazumeva rekonstrukciju postojeće smeštajne zgrade u kojoj trenutno boravi gotovo 50 osuđenica više od predviđenog kapaciteta. KPZ Požarevac jedini je zatvor za žene na teritoriji Srbije.

U njemu kazne izdržavaju punoletne i maloletne osuđenice, kojima su kazne izrečene za lakša ali i najteža krivična dela. Raspon kazni kreće se od nekoliko dana do preko 30 godina. Najstarija osuđenica ima 83 godine i kaznu izdržava zbog teškog ubistva.

Specifičnost ovog Zavoda su posebne prostorije u kojima, odvojene od drugih žena, borave trudnice i majke sa bebama. U ovim prostorijama, koje je ministarka danas takođe obišla, trenutno boravi pet trudnica i četiri majke sa bebama starim od tri do devet meseci.

Ministarka Kuburović danas je obišla i radno aktivne osuđenice, koje u posebnim prostorijama u okviru zatvora rade na poslovima krojenja, šivenja, čoišćenja oraha i lešnika.

– Srbija je načinila ogroman pomak u rešavanju pitanja smeštajnih kapaciteta u poslednjih nekoliko godina -rekla je ministarka.

(J. Spasić/Foto: Nebojša Mandić)

IZVOR: (kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *