OVO JE NAJOPASNIJA MAFIJA NA SVETU: Duplo jača od Koza Nostre, a rasprostranjena po celoj planeti

Na samom vrhu italijanske čizme, u regiji Kalabrija, postoji jedna stara legenda o tri španska viteza, Osu, Mastrosu i Karkanjosu koji su osvetili svoju silovanu sestru pa pobegli iz rodne grude kako bi izbegli kaznu.

Oso je pristao na Siciliji gde je zamolio pomoć Svetog Jurija i osnovao Koza Nostru. Mastroso je pristao u Napulju gde je zamolio zagovor Device Marije i osnovao Kamoru. Karkanjoso je stigao u Kalabriju i tamo “uz pomoć” arhanđela Mihaila osnovao Ndrangetu.

 

Legenda o hrabrim vitezovima, zapravo je priča koju priprosti kriminalci i njihovi saradnici pričaju kako bi romantizovali nastanak tri notorne talijanske kriminalne organizacije, poznate pod zajedničkim nazivom mafija.

Od njih je najpoznatija Koza Nostra, ovekovečena mnogo puta u književnosti i filmskoj industriji, ali koja danas nije ni blizu svojoj nekadašnjoj “slavi”. Iz krvavog sukoba s državom koji je tokom 80-ih i početkom 90-ih godina vodio zloglasni bos Salvatore Toto Rina, Koza Nostra je izvukla deblji kraj, pogotovo pošto su razjarili javnost i organe vlasti besramnim ubistvima sudija i tužilaca i nizom bombaških napada po celoj Italiji. Iako i dalje moćna, naročito na Siciliji, hijerarhijski organizovana Koza Nostra danas se smatra manje opasnom i uticajnom nego Kamora i Ndrangeta.

Njihove kolege iz Kamore znatno su uspešnije. Ilegalno carstvo Kamore proširilo se i daleko van granica Napulja, a najveći problem vlastima predstavlja činjenica da ubijenog ili uhapšenog bosa odmah zameni jedan ili nekolicina drugih, po pravilu okrutnijih od prethodnika.

 

Dugo u senci Koza Nostre i Kamore, u Kalabriji je svoje pipke širila Ndrangeta. Ovaj naziv prvi put se spominje krajem 19. veka da bi se opisala tajna i hijerarhijski organizovana društva razbojnika koje je vezalo načelo omerte – zaveta ćutanja njihovih članova koji ne bi smeli ni da pisnu o organizaciji pred policijom ili sudom.

Do početka 1970-ih, aktivnosti klanova Ndrangete i Italiji su bile ograničene na Kalabriju, a njihova zarada se temeljila uglavnom na iznudi i švercu. Preko šverca cigareta ubrzo su se povezali s Koza Nostrom i Kamorom, a poneseni akcijama Crvenih brigada počeli su da otimaju bogataše i da zarađuju na otkupninama koje bi njihove porodice odmah platile.

 

Ako bi se neko i nećkao, poput naftnog magnata Džona Pola Getija, čijeg su unuka  Džona Pola Getija III oteli 1973, mafijaši bi porodici poslali deo tela otetog/e da malo ubrzaju transakciju.

Posle osnivanja La Provincie ilegalni poslovi Ndrangete su procvetali, najviše zahvaljujući švercu kokaina – dok su Kamora i Koza Nostra bili koncentrisani na heroin, klanovi kalabrijske mafije bacili su se na ono što je preostalo. Na njihovu sreću, kokain je uskoro postao znatno popularnija i raširenija droga od heroina, a veze  koje su uspostavili s kolumbijskim narko kartelima omogućile su im da uvoze i preprodaju desetine tona “belog”.

 

Snaga i bogatstvo Ndrangete toliko su porasli da su krajem 90-ih godina već postali najmoćnija od tri italijanske mafije, a tu poziciju prema mnogim istraživanjima još nisu napustili.

 

Italijansko ministarstvo obrane naručilo je 2013. studiju o uticaju kriminalnih grupa od univerziteta Katolika del Sakro Kuore u Milanu, a oni su zaključili da su moć i uticaj Ndranghete u najmanju ruku jednaki moći Kamore, a duplo veći od Koza Nostre.

Postoje dva razloga zašto je organizacija toliko snažna. Prvo, skoro svi članovi klanova/porodice Ndrangete (kojih ima oko stotinak samo u Kalabriji) su porodično povezani i za razliku od članova Kamore i Koza Nostre vrlo retko otkrivaju policiji detalje svojih operacija ili imena drugih članova porodice. Na nekoliko hiljada pokajnika iz Kamore i Koza Nostre ima jedva stotinak članova Ndrangete, među kojima tek nekolicina više pozicioniranih.

 

Foto: AP
FOTO: AP

Drugi razlog je globalizacija- Ndrangeta se tokom 20. veka proširila doslovno po celom svetu, a jake porodice nalaze se svugde od Nemačke, Belgije i Francuske, preko Kanade i Australije pa sve do Južnoafričke Republike.

 

Gotovo da nema mesta na svetu na kome organizacija nije uključena u neki ilegalni posao, a to se najbolje vidi na proceni prema kojoj 80 odsto profita koji ostvaruju klanovi bazirane u Kalabriji potiče izvan granica Italije.Njih je najbolje u jednoj rečenici opicao zamenik tužioca u Ređio kalabriji, NiKola Grateri:

 

“Oni su kao Mek Donalds. Gde god dođeš, pronađeš isti hamburger. S  Ndrangetom to su iste institucije, ista pravila i isti kodeks. To jedan razlog od njihove snage”, rekao je on.

 

(Jutarnji)

Leave a Reply